Tips för dig som flyttar in

Här är några tips som kan vara till din hjälp när du ska flytta in i en bostad hos oss

Tänk på att adressändra i god tid.

När du ska flytta ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokförings­adress. Det är gratis och du gör det enkelt och snabbt i Skatteverkets e-tjänst. Vid flyttanmälan ska du ange ditt lägenhetsnummer som är en del av din adress och består av fyra siffror. Du kan hitta lägenhetsnumret  på din ytterdörr och i ditt kontrakt.

Du som flyttar för att studera vid universitet eller högskola ska vara folkbokförd på din studieort. Information om hur du går tillväga finns på Skatteverkets webbplats.

Elen är redan fixad! Vi har föranmält er flytt till Karlstad Energi, vi rekommenderar att teckna ett abonnemang för att få ett bra elavtal med ett bra pris. Boende på södra Kronoparken (Fagottgatan, Basungatan, Posthornsgatan, Jakthornsgatan, Duvkulla) behöver inte teckna något elabonnemang för lägenheten då all elförbrukning redan mäts och debiteras på hyran.

Hemförsäkring skall alltid tecknas av hyresgästen. Se till att göra det före inflytt så att du alltid är försäkrad. Tänk på att du inte bara försäkrar dina egna ägodelar utan faktiskt också försäkrar dig ifall du skulle bedömas som vållande vid skada i t.ex samband med brand i fastigheten.

Nycklarna kan kvitteras i BoButiken den första vardagen i månaden efter klockan 12.00, om inte annat har överenskommits. När den första inträffar på helg eller helgdag är det alltså första vardagen därefter som blir tillträdesdag. Hyran skall vara betald vid det tillfälle nycklarna kvitteras. Obs! Endast den/de som står med på kontrkatet får kvittera nycklarna. Om någon annan skall kvittera dem måste en fullmakt fyllas i av hyresgästen och ombudet skall ha med ifylld blankett samt legitimation till Bobutiken för att få kvittera nycklarna.
Fullmakt finns här: Fullmakt nycklar

Eventuella reparationer i bostaden som t.ex. tapetsering kommer att ske efter tillträdet. Du kommer att bli kontaktad av entreprenören som ska utföra åtgärden, och tillsammans kan ni komma överens om hur tillträde till bostaden kan ske.

Övrig information till dig som är ny hyresgäst hos oss:

Hyra

Se alltid till att betala din hyra i tid. Efter att ni har använt de hyresavier ni fått med kontrakt så skickar vi fakturor hem till er per post. Om ni loggar in på Mina sidor på vår hemsida kan ni även se era fakturor. Om ni föredrar går det även att få hyresavin som e-faktura till er internetbank. För att få e-faktura anmäler man det via sin egen bank.

Hemförsäkring

Det är mycket viktigt att ni har en hemförsäkring. En hemförsäkring hjälper er skydda er om olyckan skulle vara framme och lägenheten eller dina saker skulle gå sönder. Om det t.ex. skulle uppstå en brand i din bostad kan ni få tillbaka pengar för de saker som brunnit upp. Den skyddar er även mot om ni råkar orsaka en skada på lägenheten såsom en fuktskada vilket normalt sett kan kosta mycket att laga.

Inreda

Man ska tänka på att undvika att borra i betongvägg med borrmaskin. Om borrning i betongvägg måste göras ska väggen återställas eller skadorna betalas av er om man flyttar ur.

För boende på Duvkulla är ingen borrning tillåten.

Om man vill tapetsera om kan man börja med att fråga bovärden hur det går till och vad som är okej. Omtapetsering i lägenheten får göras av er om ni själva betalar för det och tapetseringen ska också utföras fackmannamässigt (alltså korrekt utfört) och med tapetval ur katalogen Borosan Bas. Vissa områden har endast väv i sitt urval. Besiktningsman gör en bedömning vid en eventuell flytt om tapetseringen har är godkänd eller inte.

Tänk på att fondvägg inte är standard i våra lägenheter och skulle man ändå ha målat eller tapetserat en fondvägg så behöver man åtgärda det, eller betala för omtapetseringen vid en flytt.

Tvättstuga

När ni har flyttat in kan det vara skönt att köra flyttkläderna i tvätten. På varje område finns det tvättstugor som man som hyresgäst kan använda. För att komma in i tvättstugan behöver man boka tid via boknings-skärmen som finns vid tvättstugan. Det gör man genom att hämta en tvättbricka hos Bobutiken som man sedan håller upp mot skärmen och sedan väljer en tid som passar er.

Varje hushåll har 10 fria tvättpass per månad. Eftersom det är många som använder tvättstugorna är det viktigt att lämna den hel och ren efter man har tvättat.

För boende på Våxnäs (Låglandsgatan ojämna nummer, Inlandsgatan) mäts de tvättar ni använder i tvättstugan och debiteras på hyran. Kostnaden blir lägre ju lägre temperatur ni tvättar i. Mätningen släpar efter två månader, därför lägger vi på en fast kostnad under dina två första månader som hyresgäst, därefter debiteras du din verkliga förbrukning.

Grilla på grillplatserna

Det är roligt att grilla och extra härligt under sommaren när det är skönt och varmt. På varje område finns det grillplatser utomhus som vi har gjort iordning för alla boende på området. Om ni vill stå på balkongen eller uteplatsen och grilla så får man bara använda el-grill.

Stiftelsen Karlstadshus + Nordic PM = Sant

Stiftelsen Karlstadshus är en av Karlstads största hyresvärdar och förvaltas av Nordic PM. Det betyder att Nordic PM tar hand om lägenheten och området ni bor i. Så om ni ser en person från Nordic PM på området är det någon som jobbar för att ert boende ska bli bättre!

Sopsortera  mera!

På ditt område finns det ett ställe att slänga skräp. I Karlstad sopsorterar vi, vilket betyder att det finns ett ställe för ett sorts skräp och ett annat ställe för annat. Tidningar, metall och matrester med mera har alla sina egna ställen att slängas på. Just för matrester finns det till och med en speciell brun påse man slänger maten i som finns att hämta på stället ni slänger ert skräp. Se även till att allt kommer i containrarna då det blir det en trevligare miljö runt sopstationer.

Ingen förvaring i trapphus och loftgångar

Om olyckan skulle vara framme och det skulle brinna är det mycket viktigt att sätta sig i säkerhet och ringa 112. Eftersom det sätt som finns att ta sig ur lägenheten är via trapphuset är det viktigt att trapphuset alltid är tomt. Om det står en barnvagn i trapphuset och det brinner betyder det att trapphuset kan vara fullt med skadlig rök vilket gör att det kan bli farligt för folk som också försöker utrymma. Vid en brand med rök i trapphuset får man utrymma genom lämpligt fönster eller balkong med hjälp av personal från Räddningstjänsten.

Balkongen

Visst är det härligt med en fin balkong att dricka en kopp kaffe på eller njuta av en varm sensommarkväll. Vissa saker ska man dock undvika att göra på balkongen, där mattpiskning, grillning och rökning är saker som lätt kan störa grannar.

Många gillar att ha blommor på balkongen, det brukar göra balkongen till ett lite grönare och skönare ställe. Blomlådor och annan utrustning måste sitta innanför balkongen för allas säkerhet. Om ni har en uteplats behöver ni klippa gräset, på området finns det gräsklippare att låna, fråga din bovärd.

Respektera varandra

När det är så många som bor i samma hus är det lätt hänt att man kan bli störda av varandra. Alla har rätt till lugn och ro i sin lägenhet så hög musik, lekande sent på kvällen uppskattas ofta inte av grannar. Om det är så att ni tycker att ni blir störd av din granne prata med dem, det kan vara så att man stör någon även fast man inte vet om det. Om det inte hjälper finns vi alltid där för er och försöka se till så att alla har det bra. Du når oss på 0771-404 653

Ta hand om lägenheten

När man bor i hus man delar med många så behöver man tänkta på alla. Vi har alla olika förutsättningar och behöver hjälpa varandra att trivas. Vi på Stiftelsen Karlstadshus vill att alla ska trivas i sitt hem och jobbar hårt för det ska bli så men som boende har man också ett ansvar att bidra till en god stämning. Så ta hand om ert boende, tvättstugor och uteplatser tillsammans med era grannar och se till att ni tar hand om ert område.

Ikon Ingång för en sida