Trivsel och trygghet i bostadsområdet

Välkommen till din nya bostad, vi hoppas att du kommer att trivas här! Eftersom du har valt att bo i en hyresrätt så har du inte något ansvar för underhåll, men däremot för att väl vårda bostaden och gemensamma utrymmen samt yttre miljö. Personalen på Stiftelsen Karlstadshus tar hand om din felanmälan och åtgärdar den så snart vi kan. Tänk på att alltid felanmäla utan dröjsmål då vissa typer av fel kan orsaka stora skador, förenat med onödigt stora kostnader, t.ex. vattenskador.

För att alla skall trivas tillsammans på bostadsområdet så finns lite riktlinjer, det är viktigt att tänka på att man har såväl rättigheter som skyldigheter som hyresgäst gentemot hyresvärd samt grannar. Följer alla dessa regler så blir det trevlig grannsämja och ett trevligt område.

Respektera dina grannar

När man bor i ett flerfamiljshus så har alla olika livssituation och vanor. Det är viktigt att man respekterar sina grannar genom att följa de ordningsregler som Stiftelsen Karlstadshus har och använda sunt förnuft. Man måste ha i åtanke att man kanske har olika arbetstider, vanor och livssituation. ”Normala” ljud såsom dammsugning, gråtande barn, ljud från tv eller radio etc. är ljud som hör till. Och visst får man ha fest ibland, men tänk på att inte spela musik på hög volym, meddela gärna dina grannar innan så att de vet. Vi brukar säga att mellan ca 22.00-07.00 bör man vara extra försiktig så att man inte stör sina grannar, men man måste respektera alla tider på dygnet.  Om det trots allt är så att du känner att något är störande så finns det en störningsjour.

Balkonger och uteplatser

Om du har uteplats så åligger det dig som är hyresgäst att sköta uteplatsen så att den ser snygg ut, dvs. klippa gräset, rensa ogräs i rabatter samt mellan plattor, kratta löv, sopa av eventuella plattor etc.
Har du balkong så är det viktigt att tänka på att inte vattna blommor så att det rinner ner till grannen, skaka mattor, sopa ner skräp till grannen under etc. Blomlådor skall vända in mot balkongen så att de inte kan ramla ner och skada någon förbipasserande. Paraboler skall förvaras stående i betongfundament på golvet, ingen montering i fastighet/balkongräcke tillåten. Grillning får ske men endast med elgrill. Vissa områden har grillplatser för er hyresgäster att använda. När ni använder dessa grillplatser är det viktigt att ni lämnar kolen kvar i grillen.
Inglasning av balkong är INTE tillåten då det kräver bygglov.

Yttre miljö

Stiftelsen Karlstadshus personal jobbar dagligen på att hålla området snyggt, tryggt och säkert – hjälp dem genom att inte kasta skräp på området, var rädd om lekplatser och utemöbler. Lek gärna och umgås på området, men tänk på att respektera andra. Tyvärr tillåter vi inte att hyresgäster ställer upp studsmatta eller pool inom området.
Undvik att köra fordon inom bostadsområdet, tänk på barnen som leker! Om du ändå måste, kör försiktigt och flytta bilen till din bilplats så snart som du burit ut varor/föremål ur fordonet.
Om du har hund så skall den alltid vara kopplad inom området och självfallet så använder du hundpåsar och plockar upp efter din hund. Katt får man gärna ha, men vi vill att den stannar inne, anledningen är att den kan förorena, en del är allergiska etc.

Tvättstugan

Alla hyresgäster får nyttja tvättstugan. Bokning görs på en digital tavla med hjälp av taggar, som kan hämtas i bobutiken mot en depositionsavgift. Ingen kostnad tillkommer för att nyttja tvättstugan, nyttjandet ingår i hyran. Tänk på att hålla tiden, inte ta någon annans bokade tid, städa efter dig och håll snyggt i tvättstugan. Var varsam med maskinerna, och om något är trasigt eller ur funktion är det viktigt att du genast felanmäler.

För boende på Våxnäs (Låglandsgatan ojämna nummer, Inlandsgatan) mäts de tvättar ni använder i tvättstugan och debiteras på hyran. Kostnaden blir lägre ju lägre temperatur ni tvättar i. Mätningen släpar efter två månader, därför lägger vi på en fast kostnad under dina två första månader som hyresgäst, därefter debiteras du din verkliga förbrukning.

Sophantering

Det är viktigt att alla sorterar sina sopor. Endast hushållssopor är tillåtna, övrigt avfall transporterar hyresgäst själv bort till kommunens återvinningstation